ОБРАЗОВАНИОТ СИСТЕМ ВО ГЕРМАНИЈА

Photo: @wavebreakmedia / www.pixabay.com

Ви претставуваме преглед на германскиот образовен систем. За подобро разбирање, точната графичка претстава на системот е додадена подолу.

Предучилишно образование

Постојат различни форми на згрижување деца во Германија:

 • Градинки (Kinderkrippe) – погоден за деца на возраст под 3 години.
 • Предучилишни установи (Kindergärten) – наменети за деца на возраст од 3 – 6/7 години – Градинки не се задолжителни.

Примарна едукација

Основна школа (Grundschule):

 • Основна школа е наменета за деца на возраст од 6 до 10 или 12 години, во зависност од регија (Берлин и Бранденбург). 
 • Училиштето е задолжително. На крајот на основното училиште, наставниците и родителите одлучуваат, во зависност од успешноста на детето, во кое средно училиште ќе оди.

Оценување: учениците се оценуваат според систем на оценување од 6 бода, еден како најдобар и шест како најлоша оценка..

Средно образование

Средно школо

Средношколскиот систем е наменет за ученици од 5 до 13 одделение. По завршувањето на основното училиште, (возраст од 10 години во повеќето регии, 12 години во Берлин и Бранденбург), учениците имаат четири опции за средно училиште, кои можат да бидат или општи или стручни:

Hauptschule

Hauptschule (5-9 одделение) има предмети како Realschule и гимназија, со стручни предмети. Учениците можат да се запишат во стручно училиште во комбинација со пракса на работното место.

Realschule

Realschule (5-10 одделение) им овозможува на учениците да го продолжат своето образование во стручни школи и во високи стручни школи.

Гимназија

Гимназијата се заклучува со сертификатот Abitur. Со Abitur, учениците можат да ги продолжат своите студии на универзитетите или да стекнат двојно академско и стручно образование. Двоен систем комбинира традиционална настава во училница и пракса на работното место. Програмите се различни во секое училиште; сепак, тие обично вклучуваат германски јазик, математика, компјутерски науки, физика, хемија, биологија, географија, музика, историја, филозофија, граѓанско образование, социјални студии и неколку странски јазици.

Gesamtschule

Gesamtschule запишува ученици од сите нивоа на способности во 5 до 10 одделение. Учениците што ќе го завршат Gesamtschule до 9-то одделение добиваат сертификат од Hauptschule; оние што завршуваат до 10 одделение добиваат сертификат за Realschule.

Berufsschule

Berufsschule комбинира академски студии и стажирање што доведува до сертификат во одредена работа. Го водат федералната влада, индустријата и синдикатите.

Високо образование

Високото образование во Германија e во рамките нa европско Болоњскиот систем , трансфер на ECTS кредити, овозможувајќи им на студентите да се движат помеѓу земји и признавање на нивните академски квалификации. Додипломските студии обично траат три години (шест семестри, 180 кредити ECTS) а додипломски две години (четири семестри, 120 ECTS).

Во Германија има над 390 официјално признати универзитети кои нудат повеќе од 17.730 образовни програми.

  Закажете
  консултација

  Поставете ни прашање и закажете консултација.
  Нашите експерти ќе ви одговорат што е можно поскоро.

  Поставете ни прашање