На прв поглед, Марибор е типичен град со дури 7 мостови, тивка и зелена Драва и улици без преголема бучава, дури и во шпицот. Марибор е административен центар на регионот Штаерска и втор по големина град во Словенија, веднаш зад Љубљана, а најблискиот поголем град е Грац. Има 130.000 жители и може да се каже дека е град на виното, културата и здравјето.

Овој град е исто така дом на вториот по големина универзитет во Словенија.

Што треба да знаете за него?

Основни факти за Универзитетот во Марибор

Универзитетот во Марибор има дури 17 факултети и околу 15.000 студенти за чие образование се грижат 1.800 професори, истражувачи и друг академски кадар.

Странски студенти сочинуваат 10% од сите студенти на Универзитетот во Марибор.

Какви се рејтинзите на меѓународната сцена?

Во 2014 година студентите на Универзитетот во Марибор му ја доделија наградата „Најдобар универзитет за странски студенти“. Според рејтингот на TIMES, Универзитетот во Марибор е најдобриот универзитет во Словенија. Исто така, забележано е висок степен на задоволство на студенти во однос на студирањето и степенот на стекнатото знаење.

Меѓународна соработка

Од 1999 година, Универзитетот во Марибор активно учествува во меѓународната програма за размена на студенти Еrasmus+. Како дел од оваа програма, Универзитетот има потпишано билатерални договори со повеќе од 500 странски универзитети. Студирањето на овој универзитет дава бројни можности за размена на студенти, практика и стажирање

Какви програми може да ви понуди?

Универзитетот во Марибор нуди широк избор на различни и интересни додипломски и постдипломски студии од областа на хуманистичките, општествените, природните, техничките науки, медицината и здравствените науки. По Универзитетот во Љубљана, Марибор е секако првиот кој ги избира програмите што може да им ги понуди на идните студенти. Ќе ви откриеме една мала тајна – техничките програми се најквалитетни.

Студентски натпревари на Универзитетот во Марибор

Универзитетот во Марибор организира тимови за бројни светски студентски натпревари и интересни проекти, како што се Demola, Imagine Cup, Formula Student, TechCrunch Disrupt, Reimagine Imagination итн. Ваквите манифестации се од исклучителна вредност за развојот на вашите вештини и знаења, но и за напредокот на самите професии.

Квалитет на наставата

Организацијата на наставата на овој универзитет ги следи светските трендови, па се користат и електронски ресурси. Некои од предметите можете да ги полагате и онлајн, а студиските материјали се достапни во електронска форма (платформа Moodle).

Дополнително, развиен е систем за туторство за да се обезбеди ефективна поддршка за студирање. Целта на системот за туторство е да ги води, мотивира и помага студентите во стекнување знаења, компетенции и вештини кои придонесуваат за нивниот академски, студиски и личен успех.

Поддршка за кариера

Кариерниот центар на Универзитетот во Марибор обезбедува активен пристап за развој на кариерата, односно помош и советување во процесот на барање работа, како и активности насочени кон олеснување на процесот на влез на пазарот на трудот.

Исто така, овој универзитет има интензивни врски со стопанството, што дополнително го олеснува наоѓањето вработување.

Ако вашето срце трепереше и вашата имагинација се загреваше додека ги читате овие редови, тогаш знајте дека Универзитетот во Марибор е вистинскиот избор за вас! Големиот избор на квалитетни студиски програми одлична географска локација, колоритен и уреден амбиент ќе ги оправдаат сите ваши очекувања кога станува збор за изборот на совршена дестинација за студирање. Закажете бесплатна консултација со нашите експерти кои ќе ги откријат сите дополнителни детали за студирањето во овој неверојатен град. Пишете ни на [email protected] и почнете полека да се подготвувате за вашите студии во Марибор.

© 2TM d.o.o.

    Закажете
    консултација

    Поставете ни прашање и закажете консултација.
    Нашите експерти ќе ви одговорат што е можно поскоро.

    Поставете ни прашање