Сè попопуларната студентска размена се повеќе и повеќе станува составен дел од студиите. Различни можности и различни програми за размена се достапни за студентите, но најпознат е секако Еразмус+, кој овозможува дел од студиите да се помине во друга земја, така што студирањето во различни земји и на различни универзитети е централен дел од програмата Еразмус+. Искуството покажа дека ваквиот начин на студирање има позитивен ефект врз подоцнежните изгледи за вработување. Тоа е исто така можност да ги подобрите вашите јазични вештини, да стекнете самодоверба и независност и да искусите нова култура.

Програмата Еразмус+ е одлична можност да се здобиете со нови искуства. Можеби се чувствувате непријатно и не можете да одлучите дали да аплицирате за Еразмус+, но тоа е сосема нормално. Најтешкиот дел е одлуката и затоа подготвивме преглед на предностите што може да ви ги донесе студирањето во програмата Еразмус+.

Предности на програмата за размена

Еразмус+ Програмата Еразмус+ ви овозможува:

 • да ги подобрите вашите можности за вработување,
 • да стекнете самодоверба и да станете самоиницијативни,
 • да ги подобрите вашите компетенции за учење, како и сите вештини, особено јазичните вештини,
 • да имате мултикултурна свест,
 • да станете повеќе социјално активни,
 • подобро ги запознаете програмите и проектите на ЕУ и другите земји,
 • да ја зголемите вашата мотивација за понатамошно образование.

Проширувањето на можностите за вработување е една од главните причини и една од најзначајните предности на програмата за размена Еразмус+. Докажано е дека програмата за размена го подобрува вашето CV и ви помага да се истакнете на пазарот на труд. Околу 64% од работодавачите сметаат дека меѓународното искуство е важно за вработување. Покрај тоа, програмата за размена ќе ви овозможи развој на вештини како што се иницијатива и проактивност, кои се клучни за многу работни места.

Учеството во ваква програма, покрај формалното образование, ви носи и бројни други придобивки, како патување, учење нов јазик, стекнување нови познанства, пријателства и врски, но и подобро запознавање на себе. Ситуациите во кои може да се најдете или дури и курсевите што ќе ги посетувате во странство можат да ви дадат идеи за тоа што навистина би сакале да правите со вашиот живот. Можеби размената ќе ви даде идеи за работа што може да ги продолжите во иднина – приближно 1 од 10 Еразмус специјализанти основале своја компанија, а 3 од 4 планираат да го сторат тоа наскоро!

Услови за учество во програмата за размена на Еразмус+

За да се запишете во програмата за размена на Еразмус+ за студиски цели, мора да имате статус на студент во моментот на размената и да сте запишани во најмалку 2-ра година на додипломските студии. Треба да аплицирате веќе во 1-вата година на студирање ако сакате да одите во 2-та година на размена.

Студентите можат да одат на размена на некој од факултетите во друга земја, со којашто неговиот матичен факултет има потпишано билатерален договор за размена.

Периодот на студирање во странство може да трае од најмалку 2 месеци (или 1 академски мандат или триместар)  до најмногу 12 месеци. Студентите исто така можат да комбинираат онлајн (виртуелни) студии со физичко присуство.

Еразмус+ нуди и можност за комбинирање на студирање во странство со практикантска работа. Размената е достапна на нивоа на диплома, магистерски и докторски студии.

Важно е да се спомене дека студентите запишани во програмата Еразмус+ можат да добијат финансиска помош за покривање на животните трошоци. Во учебната 2017/18 година минималната месечна помош изнесуваше 350 евра за земјите со најниски и 450 евра за земјите со највисоки трошоци за живот. Висината на финансиската помош зависи од матичниот факултет и земјата на размена и важи само за времетраење на редовните студии според академскиот календар на факултетот партнер.

© 2TM d.o.o.

  Закажете
  консултација

  Поставете ни прашање и закажете консултација.
  Нашите експерти ќе ви одговорат што е можно поскоро.

  Поставете ни прашање