Има повеќе пријавени отколку што има слободни места

Заврши првиот пријавен рок за високообразовните институции во Словенија за учебната 2023/2024 година. Словенечките универзитети споделија статистика за бројот на апликации од странски студенти:

Универзитет во Љубљана: објавени се 839 места, од кои 741 за редовни, а 98 за вонредни студии. Во првиот пријавен рок се пријавиле 1722 кандидати.

Универзитет во Марибор: објавени  се 910 места за странски студенти, од кои 533 места за редовни, а 377 за вонредни студии. Во првиот пријавен рок поднесени 1103 барања.

Приморски универзитет: во првиот пријавен рок имаше 247 места за странски студенти надвор од ЕУ за основни студии. Пријавени се 774 кандидати. Минатата година имало 550 пријави.

Статистиката јасно покажа дека секоја година има се повеќе кандидати кои сакаат да се запишат на студии во Словенија, а конкуренцијата за секое место значително се зголемува. Со почетокот на академската година нема да можат да почнат со студирање сите што аплицирале за одредена студиска програма.

Кои се најчестите причини поради кои кандидатите не се примаат на словенечки универзитет?

 • Тие не ја земаа предвид статистиката од претходните години и немаа информации кои програми традиционално имаат висока конкуренција. Во исто време, тие не знаат каде е потребен просек од 5,0 и каде има потенцијални шанси за успешен упис дури и со понизок просек.
 • Не ги разбрале целосно условите на конкурсот за прием на странски студенти на одреден факултет. Правилата и условите може да се разликуваат не само на различни универзитети и факултети, туку и во рамките на истиот факултет.
 • Не ги доставија сите потребни документи.
 • Кандидатите не нашле слична студиска програма, која можеби постои на други универзитети, но со помала конкуренција. Ваквиот избор може да доведе до успешно запишување на студии.

Доколку сте добиле одбивање за прием на студии, дефинитивно не се откажувајте од идејата да се запишете оваа година! Не е доцна, сепак можете да успеете со помош на експерти за образование во Словенија.

Главната задача на таков специјалист е да ви помогне да ја изберете најдобрата студиска програма врз основа на вашите интереси и со реална проценка на шансите за прием во тој момент. Во работата со студенти, вработените во 2TM, како специјалисти за образование во Словенија, се потпираат само на официјалните универзитетски податоци, така што секогаш можеме да понудиме алтернатива. Кај нас ќе ги доставите сите потребни документи во најавените рокови.

Доколку сте решиле да започнете со студии во Словенија, контактирајте не на: [email protected].

  Закажете
  консултација

  Поставете ни прашање и закажете консултација.
  Нашите експерти ќе ви одговорат што е можно поскоро.

  Поставете ни прашање