Во Словенија има 47 факултети кои претставуваат 29 специјалности. Секоја година, овие образовни институции се избираат од повеќе од 10.000 кандидати за прием, вклучително и граѓани од други држави. Словенечките виши школи се атрактивни за странците бидејќи има широк спектар на струки, можност за добивање дозвола за престој за време на студирањето и секако квалитетно образование.

Идните студенти можат да изберат која било насока – од козметологија до зачувување на природата, од мехатроника до маркетинг! Кои се овие бројни студенти од странство?

Образование во Европа за сите возрасти

Меѓу оние кои сакаат да се образуваат во Европа не се само довчерашните ученици од различни земји. Тука нема старосна граница. Вообичаено, апликантите може да се поделат во следниве групи:

 • Тинејџери кои завршиле средно училиште. Вишите школи во Словенија припаѓаат на високото образование наречено Višja šola. Тоа значи дека секој кој има завршено 11 одделенија од училиште или образовна установа во својата земја, успешно ги положил испитите и добил сертификат, може да стане студент. Словенечките виши школи за студенти се одличен начин за започнување кариера во Европа. Образованието во вакви образовни институции придонесува со до 40% од праксата во водечките компании во земјата. Најчесто, довчерашните студенти имаат среќа да се вработат во оние претпријатија каде што поминале пракса;
 • Луѓе кои одлучуваат да се здобијат со дополнително образование. За оние кои сонуваат да станат професионалци во бараната струка и не сакаат да студираат 3-5 години на факултет, словенечките виши школи се одлична опција. Образованието овде трае само 2 години (4 семестри), а по издавањето на диплома, можете да започнете да ја барате работата од соништата;
 • Луѓе кои одлучуваат да добијат дозвола за престој. Студирањето на словенечка виша школа е еден од начините за добивање статус на дозвола за престој. Повеќето програми не бараат приемни испити, а само за одредени струки се бара да положите креативна задача. Нема задолжителни барања за познавање на јазикот, така што обично нема потешкотии со запишувањето. Покрај тоа, студентите имаат право да ја комбинираат работата со студирањето, а повеќето го прават тоа успешно откако се преселиле во Словенија.

Тешкотии и стапици

Многумина неточно веруваат дека ако нема приемни испити, тогаш нема потреба да се подготвувате за запишување во ваква образовна институција. Оваа вообичаена заблуда најчесто предизвикува разочарување во иднина. Со какви потешкотии може да се соочат студентите?

 • Јазичната бариера. И покрај фактот дека англискиот одамна е признат како меѓународен јазик, наставата во Словенија се изведува на националниот јазик. Затоа, препорачуваме да научите словенечки јазик барем на основно ниво. Говорителите на други словенски јазици лесно го положуваат ова ниво и нема да имате никакви потешкотии, а знаењето ќе стане одлична основа при адаптацијата во нова држава и помош при вработување;
 • Неправилна подготовка на документи. Важно е однапред да се погрижите дека до моментот на запишување во образовната институција по ваш избор, ги имате сите потребни документи. Времето за да се здобиете со некои сертификати може да потрае до 2 месеци, а некои од нив имаат ограничен период на важност. Ако не посветите соодветно внимание на ова, запишувањето на струката од вашите соништа може да се пропушти;
 • Пробивање на роковите. Во Словенија има неколку рокови за прием на универзитети и виши школи. И многумина се надеваат дека ако немаат време да влезат во првиот рок, тие дефинитивно ќе се запишат на вториот. Сепак, можеби едноставно нема места во избраната струка: во вториот рок може да се запишете само на преостанатите места.

Специјалистите на 2TM ќе ве советуваат за какви било прашања поврзани со запишувањето на виша школа во Словенија. Ние ќе ви помогнеме да изберете струка и да ги подготвите сите потребни документи за дефинитивно да не пропуштите ништо!

© 2TM d.o.o.

  Закажете
  консултација

  Поставете ни прашање и закажете консултација.
  Нашите експерти ќе ви одговорат што е можно поскоро.

  Поставете ни прашање