Размислувате за студирање во Словенија и тоа во нејзиниот главен град? Универзитетот во Љубљана е најголемиот и најстариот универзитет во Словенија и е рангиран во првите 3 отсто од универзитетите во светот.

За Универзитетот во Љубљана

Универзитетот во Љубљана нуди студии од областа на општествените, хуманистичките и природните науки, медицината, технологијата, уметноста и спортот и тоа на 23 факултети и 3 уметнички академии, коишто се дизајнирани во согласност со упатствата на Болоњскиот процес. Можноста за студирање во сите области на науката и уметноста е сè поретка, дури и според светските стандарди.

За време на студиите, студентите можат да учествуваат во различни проекти и да станат дел од разноликата меѓународна заедница на професори и студенти. Во оваа академска година на Универзитетот во Љубљана студираат вкупно речиси 40.000 студенти. Од Србија веќе неколку години по ред доаѓаат многу странски студенти, а во оваа студиска година речиси петстотини од нив студираат на Универзитетот во Љубљана. Универзитетот во Љубљана е отворен универзитет кој сака да прими што е можно повеќе студенти од други земји.

Бидејќи студиите се изведуваат на словенечки јазик, а во некои студиски програми и на англиски или други јазици, опцијата Лето плус (Година плус) е достапна за странските студенти за полесно вклучување во словенечката средина. Година плус е збир на содржини и предмети (освен словенечкиот јазик), кој им овозможува на странските студенти да го продолжат својот студентски статус со исполнување на одредени услови.

Покрај тоа, Универзитетот во Љубљана секоја година организира богата палета на летни школи во различни области: од економски и деловни науки и право, општествени науки до уметност, ветеринарна медицина, теолошки и технички науки. За време на летните школи на словенечки јазик, учесниците можат да го научат или да го подобрат своето познавање на словенечкиот јазик, а летните школи се исто така одлична можност да се запознаат со словенечката култура и животна средина.

Универзитетот во Љубљана

Универзитетот во Љубљана е единствениот словенечки универзитет кој е меѓу 500-те најдобри универзитети во светот, според академското рангирање на светските универзитети (ARWU), попознато како Шангајска листа. Универзитетот во Љубљана е меѓу универзитетите рангирани од 401-вото до 500-тото место.

Постојат неколку критериуми за да универзитетот стане дел од оваа најстара и најмногу почитувана листа на универзитети т.е. Шангајската листа. Имено, 40% од оценката ја сочинуваат научно-истражувачките достигнувања на универзитетските соработници, 30% од оценката носат нобеловци (универзитетот мора да има нобеловец), 20% носат истражувачи со висок процент на цитирање, а 10% според бројот на научници од универзитетот. Универзитетите кои немаат нобеловци мора да исполнат други критериуми. Универзитетот во Љубљана е доказ дека благодарение на нивото на квалитет на образование може да се влезе во најдобрите 500 универзитети во светот, без разлика што никој од академскиот кадар не бил добитник на Нобеловата награда.

Универзитетот во Љубљана е присутен и на три други водечки листи на универзитети. Така, според Центарот за рангирање на светски универзитети (CWUR), Универзитетот во Љубљана се искачи за 97 места и сега е на 370-та позиција меѓу повеќе од 18.000 универзитети во светот. На листата на Times Higher Education Ranking (THE), Универзитетот во Љубљана се наоѓа помеѓу 601-во и 800-то место, а на рангирањето на светските универзитети QS е помеѓу 651-во и 700-то место.

© 2TM d.o.o.

    Закажете
    консултација

    Поставете ни прашање и закажете консултација.
    Нашите експерти ќе ви одговорат што е можно поскоро.

    Поставете ни прашање