Студентскиот живот не само што носи обврска да се присуствува на предавања, вежби и да се полагаат испити, исто така носи многу придобивки кои на многу начини го ослободуваат студентот од грижи за други аспекти на животот. Ги собравме на едно место придобивките од студентскиот статус во Словенија.

© Designed by 2TM d.o.o.

1. Субвенции за храна и транспорт и други попусти

Секојдневната грижа на студентот е, се разбира, и квалитетна и разновидна исхрана. Иако секој може да ја подготви самостојно, кога има недостаток на време или волја за готвење, како и само затоа што сакаат да пробаат ново јадење, бонови за студенти се исто така корисни. Бонови се целосно електронски систем на субвенционирани оброци, во кој студентот ја плаќа само разликата помеѓу субвенционираното учество и цената на оброкот. На многа брза храна воопшто не треба доплата, а просечниот ручек е околу 3 евра. Употребата е едноставна, откако ќе се пријави во системот, студентот користи наменска картичка или сопствен мобилен телефон.

Покрај храна, студент во Словенија има право на субвенции и за месечни, полугодишни и годишни билети за градски и меѓуградски превоз, а мора да ги споменеме и сите други попусти што може да се побараат при презентирање на студентска картичка: од влезници за природни и културни атракции до достапни спортови – голем дел од понудата е често прилагоден на поплиток студентски џеб.

2. Ако ви не оди добро

Дури и ако нешто не функционира за време на студиите, тоа не значи дека студентот веднаш ќе остане без статус и придобивки. Високообразовниот систем во Словенија предвидува дополнителна година на статус за секое ниво на студии по болоњски системот или за повторување на годината или за апсолвентски стаж, во кои се зачувани сите права на студентски статус. Значи, ако редовно ги полагате испити сите години, можете да добиете апсолвентски стаж по последната година и да ја искористите на свој начин – да ја напишете дипломска работа или за оние работи за кои немаше доволно време за време на студии. Меѓутоа, ако не успеете да ги завршите сите обврски во една од годините, можете да ја повторите, но само еднаш на секое ниво на студии.

3. Студентска работа

И покрај исклучително поволниот студентски живот во Словенија, не е можно да се преживее без пари. Просечни трошкови можат да бидат покриени со добра стипендија, заштедените пари а исто така секогаш постои можност за студентска работа. Оваа работа е исклучително корисна и за студентот и за работодавец, така што секој сака да ја користи. Поопширна понуда се однесува на угостителството и физичката работа, но исто така недостаток на професионални работи, од програмирање до преведување, покрај другите понуди за класични технички професии. На овој начин е можно да се стекне работно искуство и на овој начин да се претставите и пред идниот работодавец. Да не заборавиме дека без оглед на која студентската работа работите во Словенија, добивате најмалку 7,21 € на час!

4. Размена на студенти

Словенија исто така може да биде отскочна штица за студиска размена во било која европска земја вклучена во која било од програмите за мобилност на студентите. Поради својата привлечна локација, се повеќе студенти ја избираат Словенија за нивната размена секоја година – само околу 2.000 доаѓаат на Љубљанскиот универзитетот, така што е можно да запознаете луѓе од секаде – и да добиете идеја за вашата прва ( или следно) размена.

Иако во статија беа наведени најважните придобивки на студентите, ова е само почеток и можеби не најважен дел од студентското искуство во Словенија. Покрај природното и културно богатството во Словенија, нејзината перспектива лежи и во квалитетни универзитети, разновидни програми, безбедност и предвидливост – како и добро воспоставен систем за упис на странски студенти, кои можат да го користат знаењето и искуството на консултантите од оваа област – тие можат да се грижат за подготовка на целата потребна документација, а вие може да се фокусирате на поважните работи – избор на студии, учење јазик или наоѓање интересни места за посета.

Автор: 2TM d.o.o.

    Закажете
    консултација

    Поставете ни прашање и закажете консултација.
    Нашите експерти ќе ви одговорат што е можно поскоро.

    Поставете ни прашање